Ετικέτες

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Η ΕΕ απείλησε την Ελλάδα

Η ΕΕ απείλησε την Ελλάδα με τη χαριστική βολή. 

Αποκάλυψη-σοκ κάνει στο σημερινό της φύλλο ρεπορτάζ στην γαλλική εφημερίδα Liberation , σύμφωνα με το οποίο την Δευτέρα κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ οι ηγέτες της ΕΕ απείλησαν να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει.

Η κεντρική ιδέα που επεξεργάζεται το ρεπορτάζ του J. Quatremer είναι τι θα γινόταν εάν η ευρωζώνη παρατούσε την Ελλάδα στην τύχη της. Σύμφωνα με το συντάκτη «το ερώτημα τέθηκε στα παρασκήνια της Συνόδου».

Στο μέτρο που η Αθήνα δεν δείχνει σημεία ανάκαμψης, όλο και περισσότερα κράτη μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Φινλανδία ή η Ολλανδία αναρωτιούνται αν θα πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν το λογαριασμό: μετά τα 110 δις που έχουν πληρώσει από το Μάϊο του 2010 η ευρωζώνη θα πρέπει να πληρώσει μια νέα βοήθεια 130 δις εκ των οποίων τα 90 μέχρι το τέλος Μαρτίου ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία του τραπεζικού τομέα και τη στάση πληρωμών.

«Συνεπώς η κατάσταση είναι επείγουσα», σημειώνει το ρεπορτάζ.

 Ακολούθως γίνεται αναφορά στη κλειστή συνάντηση με το Λουκά Παπαδήμο για ενημέρωση αναφορικά με την πορεία του PSI και σημειώνεται ότι το κλίμα ήταν τεταμένο οπότε παρατίθενται σχόλια ανώνυμου διπλωμάτη που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Η Αθήνα μας κοροϊδεύει.   "Τόσα χρόνια μας κοροϊδεύουν  αυτοί "

«Η Αθήνα μας κοροϊδεύει. Από τον Ιανουάριο του 2011 η Κυβέρνηση έχει σταματήσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις θεωρώντας ότι όπως και να ’χει θα πληρώσουμε για να σώσουμε το ευρώ, αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εάν η μετάδοση της κρίσης δεν απειλούσε την Ισπανία και την Ιταλία θα παρατούσαμε την Ελλάδα την ίδια στιγμή. Μόλις όμως αυτές οι χώρες θα αποφύγουν τον κίνδυνο, δεν αποκλείεται να την αφήσουμε στην τύχη της, γιατί το ισοζύγιο είναι σε βάρος μας».

Παράλληλα ο συντάκτης επικαλείται πρόσωπο κοντά στον Πρόεδρο Σαρκοζί σύμφωνα με τον οποίο «όλοι αναρωτιούνται εάν πρόκειται να δούμε ποτέ ανάκαμψη της Ελλάδος», όπως συνέβη με την περίπτωση της Ιρλανδίας και Πορτογαλίας σχολιάζει ο συντάκτης και συνεχίζει με πληροφορίες από το Ελυζέ.

«Εάν οι Έλληνες δεν θέλουν να προχωρήσουν, τόσο το χειρότερο για τους ίδιους. Υπάρχουν ιθύνοντες που για λόγους ιδεολογικούς, όπως ο κ.εριά και λιβάνια Σόιμπλε, θέλουν να χρεοκοπήσει η Ελλάδα και να εγκαταλείψει το ευρώ, ως ο μόνος τρόπος να διορθώσει την αμαρτία που ήταν ευθύς εξ αρχής η είσοδός της στο ενιαίο νόμισμα το 2001».

Λάθος η επίσπευση της χρεοκοπίας

Η ιδέα όμως να επισπευσθεί η χρεοκοπία της Ελλάδος θα ήταν λάθος για το Παρίσι, σχολιάζει ο δημοσιογράφος και συνεχίζει παραθέτοντας την άποψη του Stephane Déo οικονομολόγου και επικεφαλής της τράπεζας UBS

«Αυτή η ιδέα είναι τρομακτική και θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα που θα κατέρρεε. Ακόμα και η ολική παραγραφή του ελληνικού χρέους πιθανόν δεν θα επαρκούσε για να ξανασηκωθεί η χώρα στα πόδια της».

Σύμβουλος του Σαρκοζί εξάλλου υποστηρίζει ότι «το να υποχρεωθούν οι Έλληνες να αποπληρώσουν κατά προτεραιότητα τους πιστωτές πρίν από κάθε άλλη δημόσια δαπάνη, όπως κάναμε για τις αφρικανικές χώρες, είναι καλή ιδέα του Σόιμπλε» αυτό θα τους καθησύχαζε όλους προσθέτει ο συντάκτης.

Ο ίδιος σύμβουλος υποστηρίζει «Στην παρούσα συγκυρία υπάρχει μια δυσοίωνη αντίθεση μεταξύ εκείνων που επιζητούν την ελληνική χρεοκοπία και εκείνων στην Ελλάδα που είναι πεπεισμένοι ότι οι Ευρωπαίοι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν ότι και να κάνουν οι ίδιοι».

Η ζημιά θα είναι σε βάρος της Τράπεζας της Ελλάδος

Αναφερόμενος στην στάση της ΕΚΤ ο συντάκτης υποστηρίζει ότι «η ΕΚΤ πήρε τα μέτρα της απομονώνοντας την Αθήνα. Επέτρεψε στην Τράπεζα Ελλάδος να τροφοδοτήσει με ρευστό τις εμπορικές της τράπεζες που αντιμετώπιζαν μαζική απόσυρση καταθέσεων με αντάλλαγμα υποβαθμισμένες εγγυήσεις που κανένας δεν θέλει».

«Σε περίπτωση χρεοκοπίας, η ζημιά θα είναι σε βάρος της Τράπεζας Ελλάδος και όχι της ΕΚΤ», τονίζει η Laurence Boone, οικονομολόγος της Bank of America.

Στην τελευταία παράγραφο του άρθρου ο δημοσιογράφος παραθέτει πάλι άποψη προερχόμενη από το Ελυζέ:

«Εν τω μεταξύ η ευρωζώνη αποφάσισε να επιμηκύνει όσο χρειαστεί τις βοήθειες προς Ιρλανδία και Πορτογαλία που κάνουν το χρέος τους. Αυτός είναι ένας τρόπος να δείξει στις αγορές ότι τα ερωτηματικά για την Ελλάδα αφορούν αποκλειστικά την Ελλάδα και κανέναν άλλον», καταλήγει.

Πηγή


Ερώτημα:

Αυτοί  (οι ευρωπαίοι)  δεν  όρισαν  τότε  (όταν μας έβαλαν)  ότι πρέπει να παράγουμε λιγότερο γάλα  γιατί έχει η Ολλανδία , λιγότερα πορτοκάλια  γιατί έχει η Ισπανία , λιγότερο κρέας  γιατί έχει η γερμάνια,  λιγότερα καλαμπόκια γιατί έχει η Ιταλία  και τόσα πολλά ακόμα που βαρέθηκα να γράψω;
Το μόνο που δεν μας έκοψαν (ακόμα)  είναι  το  σεχ  ……εεεεε  ας μας στείλουν  τις μικρές ολλανδέζες ,γερμανίδες, φιλανδέζες  για να μπορέσουμε να  αναπαράξουμε και εμείς κάτι ώστε να τους πληρώσουμε ότι μας χρεωστάνε ……. Αιιιιι στο διάολο   μυρμηγκάκια τσίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα υβριστικά σχόλια φωτογραφίζουν αυτόν που τα αναρτά.